A+A-

Erkeklerde Doğum Kontrol Hapı Saç Çıkarır mı?

Erkeklerde doğum kontrol hapı saç çıkarır mı gibi bilgiler bir çok forumda tartışılır hale gelmiştir. Doğum kontrol haplarının içerdiği sentetik hormonlar cilt güzelliği ve saç dökülmesine etkisinde önemli rol oynamaktadır. Doğum kontrol hapı vücudunuzdaki hormon dengesini ayarlayarak çalışır. Saç büyüme döngüsü hormonlardan etkilendiği ve yönetildiği için bu tür haplar saçınızın büyümesi ve döngüsü üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Doğum kontrolünde formüle edilen sentetik hormonlar , sağlıklı saç büyümesini desteklemeye yardımcı olan östrojenik veya saç büyüme döngüsünü önemli ölçüde bozabilen androjenik etkileri olabilir.

İki farklı türde doğum kontrol hapı vardır; sentetik östrojen ve progesteron hormonlarını içeren kombine hap ve yalnızca sentetik progesteron içeren ‘mini hap’. Birincisi aslında anti-androjeniktir, yani saçları anagen (büyüme) aşamasında daha uzun süre tutan ve hormonal saç dökülmesine karşı koruma sağlayan yüksek östrojen seviyelerine sahiptirler.

Hormonal doğum kontrolü saçı, saç büyümesinde, dokusunda ve kalınlığındaki değişiklikler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde etkileyebilir. Bu etkilerin geçici olabileceğini ve kişinin doğum kontrolünü bırakmasıyla çözülebileceğini unutmamak önemlidir. Ayrıca etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve doğum kontrolü alan her kadının saçlarında değişiklik görülmeyebilir.

 Erkeklerde Doğum Kontrol Hapı Saç Çıkarır mı?

Estrojen (Östrojen) Hormonu Saça Faydaları

Sentetik östrojen içeren haplar saç büyümesini hızlandırmak ve daha dolgun, kalın ve sağlıklı saç büyümesine katkıda bulunmak için etkileri olur. Araştırmalar östrojenin saç büyüme döngüsünün anagen (büyüme) aşamasını uzatarak saç büyümesine yardımcı olduğunu göstermiştir.

Saç büyümesini teşvik eden doğum kontrol haplarının örnekleri arasında Yasmin, Diane 35, Ginera ve Jerbera gibi ilaçlar bulunur.

Bu tür östrojen içeren hapları kullanmak saç dökülmesini önlemeye olumlu etkileri olabilir anca bu ilaçların kullanımının bırakılması saç dökülmesinde artışa da sebep olur. Pek çok kadın doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra hapın desteklediği östrojen seviyesindeki ani düşüş nedeniyle telogen effluvium şeklinde saç dökülmesi yaşıyor. Ancak kaybettiğiniz saçlar eninde sonunda eski haline dönecek ve yeniden çıkacaktır. Hormonal doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra artan saç dökülmesi geçicidir ve 3 ay gibi kısa bir sürede kendiliğinden düzelecektir.

Progestinler Progesteron Hormonu

Progestinlerle formüle edilen androjenik doğum kontrol hapları, daha yüksek ‘androjenik aktiviteye’ sahip olduklarından saç dökülmesinin artmasına neden olur. Bazı progestinler (progesteron hormonunun bir formu), saç büyüme döngüsünün anajen fazını kısaltan androjen hormonlarına benzer etkilere sahip olabilir. Daha spesifik olarak, güçlü androjenik etkileri olan progestinler, saç büyüme döngüsünü kesintiye uğratan ve saç foliküllerini küçülten, androjenik alopesi olarak bilinen bir durum olan, kademeli saç incelmesine yol açan bir hormon olan dihidrotestosteron (DHT) seviyesinde bir artışa neden olabilir. Progesteron hormonu hafif androjenik artış yaparak DHT hormonu artışına sebep olabilir bunun sonucunda da saç dökülmesinde artışa neden olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Saw palmetto popüler bir bitkisel gıda takviye edici kapsüldür. Bazı insanlar bunu saç dökülmesini tersine çevirmek veya önlemek amacıyla kullanıyor ancak

Erkeklerde Doğum Kontrol Hapı Kullanımı Genetik Saç Dökülmesini Önler mi?

Erkeklerde oluşan saç kayıplarının temel nedeni testosteron hormonu kaynaklı oluşur. Edindiğimiz bilgiler doğrultusunda testosteron hormonu 5 alfa redüktaz enzimiyle etkileşime girerek DHT hormonuna dönüşür. DHT hormonu saç derisinde sebum artışına sebep olur. Saç kökü hücrelerinde ve deride prostaglandin D2 artışına bağlı olarak folikül beslenmesinde önemli ölçüde azalmaya sebep olarak saç telinin giderek incelemesine ve sonucunda kalıcı saç kaybına kadar ilerler.

Doğum kontrol haplarının içinde bulunan estradiol ve progesteron hormonu antiandrojen etkiler sağlayarak dht hormonu azalışını sağlar. Östrojen aynı zamanda büyüme uyarıcı etkiler yaparak hem var olan saçların hemde dökülmüş saçların tekrar çıkmasına yardımcı olur.

Erkeklerde bu tür östrojen ve anti androjen progesteron hormonları kullanılmaz. Erkek vücudunda önemli derecede fizyolojik erkiler yapar. Cinsel yönden libido azalılışına sebep olur. Yani doğum kontrol hapları erkekler tarafından kullanılmaz. Eğer kullanmak isterseniz topikal olarak östrojen içeren saç solüsyonu hazırlanabilir. Bu şekil daha az yan etkiler oluşabilir. Kullanacak kişiler oluşabilecek riski kabul etmiş olurlar.

Saç Derisindeki DHT Nasıl Hedeflenir?

Doğum kontrolündeki progestinler ve bunun sonucunda artan DHT seviyeleri de kafa derisinde aşırı sebum üretimine yol açar. Bu aşırı sebum, folikül tıkanmalarına, iltihaplanmalara ve birikimlere neden olabilir ve bu da saçların incelmesine veya dökülmesine neden olabilir. Sebum aynı zamanda bir DHT taşıyıcısıdır, bu nedenle sebum birikmesi saç derisindeki DHT miktarını da arttırarak saçın incelmesine katkıda bulunabilir.

Yüksek androjenik aktiviteye sahip doğum kontrol haplarının kötüleştirdiği kafa derisindeki aşırı sebum ve DHT ile mücadele etmek için, rutininize yumuşak bir saç derisi eksfoliyatörü eklemek önemlidir. Estradiol losyon kafa derisinin alt tabaklarına iletilerel dht, sebum, zararlı prostaglandinler oluşmasını azaltır.

Estradiol içeken losyonlar DHT üretimini bloke ederek hormonal etkileşimi azaltır ve saç incelmesini tersine çevirebilir. Östrojen losyonu saç incelemelerini en aza indirmek, yeni foliküllerin büyümesini teşvik etmek ve sağlıklı bir saç büyüme ortamı oluşturmak için çalışır.